Disclaimer (NL)

Als je een website hebt, kan het zijn dat daar fouten op staan. Denk bijvoorbeeld aan onjuiste informatie die bij een product staat, bijvoorbeeld de prijs of de levering. Met een disclaimer kan je tot op zekere hoogte jezelf indekken voor die onjuiste informatie.

We hebben ook een Engelstalige versie van de disclaimer. Klik daarvoor hier.

Wat staat er in een disclaimer?

Je noemt minimaal de volgende zaken:

  • website naam en URL
  • bedrijfsnaam en KVK-gegevens
  • beperking aansprakelijkheid fouten
  • auteursrechten

Het nut van een disclaimer

To disclaim betekent vrij vertaald afwijzen. Met een disclaimer zeg je eigenlijk dat je niet verantwoordelijk bent. Je geeft ermee aan dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan onjuiste informatie op je website. Je kan er ook zaken aan toevoegen. Bijvoorbeeld dat de inhoud van je website niet gekopieerd mag worden. Of juist een instructie wat bezoekers kunnen doen als ze vermoeden dat de informatie niet klopt.

Wat is een disclaimer juridisch waard?

Wat al een beetje naar voren komt in de bovenstaande teksten is dat de disclaimer geen officieel juridisch document is. Als jij producten of diensten levert die totaal anders zijn dan je op de site belooft, kan je jezelf niet verstoppen achter een disclaimer. Toch is een disclaimer functioneel. Bijvoorbeeld als er overduidelijke vergissingen staan. Bijvoorbeeld wanneer een product voor € 4,00 euro gepresenteerd staat en het eigenlijk € 400,- moet zijn. De mogelijkheid om dan een klant te wijzen op een disclaimer heeft dan zeker waarde. Het functioneert dan als een eerste drempel om jou hierop aan te spreken. Het geeft je site een professionele uitstraling. Je kan waardevolle informatie toevoegen aan je disclaimer, zoals een colofon met contactgegevens, beperking aansprakelijkheid gelinkte sites van derden of bijvoorbeeld uitleg over de (beperkte) waarde van jouw persoonlijke adviezen.

Maak zelf een disclaimer

Met de Legal Fit documenten selfservice stel je heel eenvoudig zelf een disclaimer op. Het is een kwestie van een vragenlijst invullen en downloaden. Het kost je slechts enkele minuten. Wij hanteren een 100%-tevredenheidsgarantie.

Wil je meer weten over het opstellen van documenten? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.