Overeenkomst van opdracht / Modelovereenkomst

Ben jij zzp'er ofwel freelancer en verhuur jij je voor bepaalde werkzaamheden aan een opdrachtgever? Leg dan de afspraken goed vast. Ook als opdrachtgever richting de opdrachtnemer kan je dit document gebruiken.

Let op! Het is van belang dat ondertekening van deze overeenkomst plaatsvindt vóór de 1e uitbetaling.

Wat is een overeenkomst van opdracht?

Deze overeenkomst legt afspraken vast over het uitvoeren van werkzaamheden. De overeenkomst van opdracht is vaak bekend als modelovereenkomst. Met een overeenkomst van opdracht voldoe je aan de Wet DBA (Deregeulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Je voorkomt hiermee dat het werk zal gezien worden als 'schijnzelfstandigheid'. Hieraan kleven nadelige gevolgen voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Je verklaart met deze overeenkomst dat er geen sprake is van werkgeversgezag. Lees meer over de Wet DBA op de site van de belastingdienst!

Wat staat er in een overeenkomst van opdracht?

Deze modelovereenkomst regelt onder andere de volgende zaken:

  • Nakoming en vervanging
  • Duur
  • Vergoeding, facturering en betaling
  • Vrijwaring
  • Opzegging
  • Aansprakelijkheid
  • Verzekeringen
  • Geheimhouding

Waarom heb ik een overeenkomst van opdracht nodig?

Je kan deze overeenkomst gebruiken om de gevolgen van de wet DBA te regelen. Met deze wet is in 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. In deze overeenkomst regel je dat er geen sprake is van werkgeversgezag. Dit betekent dus dat de opdrachtgever niet de baas is over de zzp'er of freelancer. De zelfstandige is vrij om het werk uit te voeren zoals hij of zij dat zelf het beste denkt te kunnen doen. De afspraken gaan immers over het eindresultaat en de kwaliteit hiervan.

Waarom geen gratis voorbeeld van internet gebruiken?

Het document van Legal Fit is gebaseerd op de modelovereenkomsten die naheffingen wegens fictief werknemerschap dienen te voorkomen. Dit contractmodel bevat een aantal standaardbepalingen welke zijn goedgekeurd door de Belastingdienst en waardoor de overeenkomst niet gekwalificeerd is als dienstverband. De cursief gedrukte afspraken in de overeenkomst bepalen dat er geen sprake is van loondienst. Alleen als je volgens die afspraken werkt, weet je zeker dat er geen sprake is van loondienst. En dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden. Onze documenten worden onderhouden door topjuristen. Bovendien hebben wij een 100%-tevredenheidsgarantie.

Hoe werkt het?

Met de Legal Fit documenten selfservice stel je heel eenvoudig zelf een modelovereenkomst op. Het is een kwestie van een vragenlijst invullen en downloaden. Het kost je slechts enkele minuten. Je betaalt pas nadat je het document hebt opgesteld.

Wil je meer weten over het opstellen van documenten? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.