Auteursrechtverklaring werknemer

Ben je softwareontwikkelaar of webdesigner in dienst van een werkgever? Ontwikkel je buiten werktijd ook software of websites? Dan is het verstandig om dit met je werkgever te bespreken en een auteursrechtenverklaring op te nemen.

Wat regelt de auteursrechtverklaring werknemer?

In onze overeenkomst staat onder meer het volgende:

  • Gegevens werkgever en werknemer
  • Activiteiten buiten werk
  • Intellectuele eigendomsrechten
  • Vrijwaring van aanspraken
  • Toepassing van concurrentiebedingen

Waarom is een auteursrechtverklaring van een werknemer nodig?

Volgens de Auteurswet heeft de werkgever het auteursrecht op wat de werkgever maakt. Het gaat er niet om of het onder werktijd is gemaakt, op computers van de werkgever of in specifieke opdracht. Het criterium is of het deel van het werk is (of had kunnen zijn).

Een werkgever kan dus mogelijk aanspraak maken op de intellectuele eigendomsrechten van werk dat jij 'hobbymatig' uitvoert. Wanneer jij bijvoorbeeld zelf software wil exploiteren is dit niet wenselijk. In dat geval is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met jouw werkgever over de werkzaamheden die je buiten werktijd uitvoert.

Met de auteursrechtverklaring ofwel een verklaring van afstand kan een werknemer meer zekerheid krijgen. Maar ook als werkgever heb je hier belang bij. Een goede verstandhouding en transparantie draagt bij aan een gemotiveerde werknemer.

Maak zelf een auteursrechtverklaring werknemer

Met de Legal Fit documenten selfservice stel je heel eenvoudig zelf een auteursrechtverklaring op. Het is een kwestie van een vragenlijst invullen en downloaden. Het kost je slechts enkele minuten. Je betaalt pas nadat je het document heb opgesteld. Ben je uiteindelijk niet tevreden? Geen zorgen wij hanteren een 100%-tevredenheidsgarantie.