API-licentie (EN)

'API's' zorgen ervoor dat anderen toegang kunnen krijgen tot de functionaliteiten van je webdienst. Je verleent dus toegang en wilt voorkomen dat hier misbruik van wordt gemaakt. Dit regel je met een API licentie. Deze overeenkomst regelt afspraken rondom het gebruik van API's.

We hebben ook een Nederlandstalige versie klik hier om deze te bekijken

Wat staat er in een API-licentie?

  • Limieten en prijzen
  • Wijze van betalen
  • Welke toepassingen toegestaan of verboden zijn
  • Sancties bij misbruik;
  • Copyright en het delen van een API key met derden;
  • Regels rond updates en aanpassingen van de API en de gebruiksvoorwaarden

Waarom een API licentie?

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Heel simpel gezegd is dit een stuk communicatie tussen verschillende programma's of software. Dit kan dus ook software van verschillende eigenaren zijn. Je geeft toestemming om bepaalde software via API uit te lezen. Je maakt dus een dienst toegankelijk. De ander kan jouw toepassing kan integreren. De afspraken rondom het gebruik leg je met elkaar vast. Bijvoorbeeld een kostprijs voor elke keer dat de er informatie wordt uitgevraagd. En ook waar de API wel en niet voor gebruikt mag worden.

Sommige simpele API’s zijn geheel gratis te gebruiken. Je kan API's openbaar aanbieden. Ook als je dit doet is het verstandig een API-overeenkomst op te maken. Het gebruik is ongelimiteerd maar het kan zijn dat de ander schade oploopt door gebruik van jouw API's. Het is dus goed om je aansprakelijkheid te beperken.

Voorbeeld 1 Je stelt via een API informatie beschikbaar over het weer. Iedereen kan deze informatie via een API herpubliceren op externe sites. Op een dag blijkt het te stromen van de regen, terwijl jouw API via allerlei sites aangaf dat de hele dag de zon zou schijnen. Je wordt aansprakelijk gesteld door een evenementenbureau die een festival had gepland. Een licentie sluit deze aansprakelijkheid uit.

Voorbeeld 2 Jij biedt via een API live inzicht in de actuele wisselkoersen. Een Nederlander koopt een klassieke Engelse auto in Engeland en stort een bedrag in euro’s dat volgens jouw money converter-API overeenkomt met het koopbedrag in ponden. De API heeft een bug en de waarde van het pond is al maanden niet geactualiseerd. Als gevolg van Brexit-perikelen is het pond intussen 20% in waarde gedaald, waardoor de koper ruim € 10.000 teveel betaalt. Jouw API-licentie voorkomt dat je aansprakelijk wordt gesteld.

Zelf jouw API licentie opstellen

Met de Legal Fit documentengenerator stel je heel eenvoudig zelf een licentie op om het gebruik van jouw API te reguleren. Het is een kwestie van een vragenlijst invullen en downloaden. Het kost je slechts enkele minuten. Je betaalt pas nadat je het document hebt opgesteld. Ben je uiteindelijk niet tevreden? Geen zorgen, wij hanteren een 100%-tevredenheidsgarantie.