Auteursrechtsommatie

Zijn jouw auteursrechten geschonden en wil je daar actie op ondernemen? Maak dan een sommatiebrief op maat. Met onze documenten selfservice maak je een auteursrechtsommatie op maat.

Wat staat er in een auteursrechtsommatie?

De auteursrechtsommatie van Legal Fit regelt alle belangrijke onderdelen zoals:

  • De gegevens van de auteursrechtinbreuk
  • Wat de inbreukmaker moet doen en wanneer
  • Eventuele schadevergoeding en proceskosten

Wanneer heb ik een auteursrechtsommatie nodig?

Inbreuken op het auteursrecht zijn dagelijkse praktijk. Ben jij een professionele fotograaf, schrijver of vormgever dan is dit zeer frustrerend. Maar elke ondernemers wiens (digitale) eigendommen zonder toestemming gekopieerd worden kan actie ondernemen. Wanneer andere partijen zonder toestemming jouw foto, tekst of illustratie op een bijvoorbeeld een website, forum of op social media plaatsen, kan je die aanspreken om de inbreuk stop te zetten. Je kan ook eventuele schade opeisen die je hierdoor hebt geleden. Wellicht wil je niet meteen dat de ander het verwijdert, maar zie je graag dat ze in ieder geval de bron vermelden. Je kan met de auteursrechtsommatie meerdere doelen hebben.

Een onbekende inbreukmaker?

Soms worden eigendommen anoniem geplaatst. Het kan bijvoorbeeld dat er foto's of teksten op een forum zijn gebruikt. Je kan in dat geval niet rechtstreeks de inbreukmaker aanschrijven. Wat je wel kan doen is de sommatie sturen naar de eindverantwoordelijke. In dit geval stuur je de brief dan naar de forumbeheerder. De mogelijkheden voor schadeclaims zijn dan wel veel beperkter, omdat deze 'derde' ofwel de tussenpersonen vaak uitgesloten zijn van aansprakelijkheid.

Maak zelf een auteursrechtsommatie

Met de Legal Fit documenten selfservice stel je heel eenvoudig zelf deze brief op. Het is een kwestie van een vragenlijst invullen en downloaden. Het kost je slechts enkele minuten. Je betaalt pas nadat je het document heb opgesteld. Ben je uiteindelijk niet tevreden? Geen zorgen wij hanteren een 100%-tevredenheidsgarantie.